home       basis       advanced       routing       switching       testen       overig      

osi-model

 
http://spectrum.ieee.org/computing/networks/osi-the-internet-that-wasnt
 

osi-model

 
https://packetpushers.net/seven-layer-model-dead/
 
https://www.spiceworks.com/tech/networking/articles/what-is-osi-model/
 
https://www.freecodecamp.org/news/osi-model-networking-layers-explained-in-plain-english/
 
Laat ons even een kat een kat noemen: het TCP/IP (model) dat overal ter wereld gebruikt wordt is 10 jaar ouder dan OSI. OSI werd (zoals in hoger artikel uitgelegd) een maat voor niets. OSI had het verenigde internet moeten worden waarbij TELECOM-providers en HARDWARE-fabrikanten samen rond de tafel gingen zitten om dan met alle mogelijk tegenstrijdige belangen te kiezen voor een éénvormig systeem (niet model). Het model leek als twee druppels water op SNA, het netwerk van de toenmalige (1990) computergigant IBM. Er waren eveneens veel gelijknissen met DECnet van DIGITAL Equipment Corporation, een andere grote speler in de jaren 1970-1980, vooral op de markt van de MINI-computers.
 
Het is natuurlijk gigantisch moeilijk om concurrenten af te brengen van een zogenaamde vendor lock-in, een permanente melkkoe van klanten. Het is ook heel moeilijk om de belangen van TELCO's te verenigen met die van HARDWARE-constructeurs. Het resultaat was een mooi model met een shakey implementatie.
 
Het huidige TCP-IP system volgend DoD-model is gestandardizeerd begin 1980: rfc760 met STD005 update RFC791 in september 1981. Die standaard staat ondertussen (2017) bijna 40 jaar recht.
 
Door de gigantische kostprijs en het verschrikkelijke falen van het OSI-project, heeft men alles op alles gezet om de ontwikkeling van OSI-system om te zetten naar een standaardmodel. Maar dan had men evengoed SNA van IBM of DECnet van DIGITAL kunnen omdopen tot standaardmodel.
 
Wat kunnen we nu aanvangen met een model dat niet op de wereld past ...
 
De drie hoogste lagen van OSI (applicatie / presentatie / session) die niet bestaan in DoD, hebben hun nut.
Als developper van applicatieprotocollen, (en elke APP is er één), kan je de applicatielaag opsplitsen in 3 deellagen. Werken wordt dan makkelijker. Of er dan werkelijk deel-HEADERS ztiiten in de applicatielaag van TCP-IP zelf, hangt natuurlijk af van project tot project.
 
De wiki: list of network protocols, tracht allerlei protocollen te plaatsen volgens OSI lagen.
 
Het enige echte goede voorbeeld waarbij alle 7 lagen ook binnen TCP/IP opduiken is NFS (network file system - de linux file-sharing)

nfs-xdr-rpc-on-tcp-ip