home       basis       advanced       routing       switching       testen       overig      

Open Shortest Path First

OSPF

Netwerken evolueren en worden steeds complexer. Door de tijd heen zijn er nieuwe routingprotocollen ontwikkeld. Om aan de behoeften van grotere netwerken te voldoen, zijn twee geavanceerde routeringsprotocollen ontwikkeld: OSPF en Intermediate System-to-Intermediate System (IS-IS). Cisco ontwikkelde het Interior Gateway Routing Protocol (IGRP), dat later werd vervangen door Enhanced IGRP (EIGRP), deze laatste scoort zeker niet slecht in grote netwerken, maar wordt niet meer gepromoot.

OSPF is een link-state routing protocol, ontwikkeld als alternatief voor het (RIP), zelf een distance-vector protocol. OSPF heeft aanzienlijke voordelen ten opzichte van RIP omdat het snellere convergentie biedt en grotere netwerkimplementaties aankan.

OSPF is een link-state routingprotocol met het concept van areas. Een netwerkbeheerder kan het routingdomein opdelen in afzonderlijke gebieden die helpen bij het controleren van routing updates. Een link is een interface op een router, en tevens een netwerksegment dat twee routers verbindt, maar ook een stub-netwerk zoals een Ethernet-LAN dat is verbonden met een enkele router. Informatie over de status van een link staat bekend als een link-state.
 
OSPF states:

 1. Down state: During this OSPF state, no Hello packets are received.
   
 2. Init state: An OSPF router enters this state when it has received a Hello packet from a neighbor, containing the sending Router ID.
   
 3. Two Way state: During this OSPF state on multiaccess networks, the routers elect a Designated Router (DR) and a Backup Designated Router (BDR).
   
 4. ExStart state: During this OSPF state on point-to-point networks, the routers decide which router initiates the exchange of DBD packets.
   
 5. Exchange state: During this OSPF state, routers send each other DBD packets.
   
 6. Loading state: During this OSPF state, routes are processed using the SPF algorithm
   
 7. Full state: During this OSPF state, routers have converged link-state databases.